Užuolaidos trikampio formos langams? Misija įmanoma!

Naujausios tendencijos namų statybose vis dažniau orientuojasi į modernų ir funkcionalų dizainą. Vienas iš įdomiausių elementų, kuris pasirodė pastaraisiais metais, yra trikampio formos langai. Šie langai ne tik pritraukia dėmesį savo unikaliu išvaizdos elementu, bet ir suteikia interjerui ypatingo skonio bei elegancijos.

Trikampio formos langai dažnai naudojami aukštuose šlaitinį stogą turinčiuose kambariuose, siekiant maksimaliai išnaudoti erdvę bei leisti kuo daugiau natūralios šviesos į patalpas. 

Tačiau nėra problemų kai langai išeina į gamtą ir nesinori slėpti vaizdo. Bet ką daryti su tokio tipo langais kai jie žiūri į kaimynus ar norisi daugiau jaukumo ir privatumo?

Uždengti trikampio formos langą gali būti iššūkis, tačiau sukuriant tinkamą užuolaidų sprendimą, tai gali būti ne tik funkcionalu, bet ir puošti interjerą. Štai keletas idėjų, kaip galima uždengti trikampio formos langą.

 

 

Fiksuojamos užuolaidos
Dažniausiai pasirenkamas variantas - užuolaidos fiksuojamos centre, jos užima pusę lango ir parišamos šonuose. Tokio sprendimo didžiausias minusas - uždengiamas didelis lango plotas ir taip sumažėja šviesos patekimas į vidų. Jeigu norisi išsaugoti vaizdą ir šviesą galima daryti ne visiškai temdančias naktinės užuolaidas. Tačiau jeigu turite kaimynus, ar bendrai nejaukiai vakarais įjungti šviesą kai užuolaidos persišviečia toks variantas nėra iki galo tinkamas.

 

Užtraukiamos užuolaidos

Kitas sprendimas tokio tipo langams - karnizai, kurie yra valdomi virvute ir fiksuojamos ten, kur sustojo užuolaida.  Bet ir čia yra nemenkas iššūkis - kaip padaryti kad netaisyklingos formos užuolaidos gražiai suvažiuotų? Užuolaidos  siuvamos taip, kad uždarius jos būtų lygiai su grindimis. Tačiau, kai užuolaidą traukiate aukštyn arba žemyn, ji keičia formą. Tai reiškia, kad vienas jos kampas kyla, o kita pusė atsigula ant grindų. Jeigu toks variantas atrodo tinkamas tai visai sėkmingas būdas išsaugoti lango erdvę atvirą, o vakarui užsidengti.

 

Horizontalus karnizas per lango centrą
Trečias variantas yra lengviausias ir patogiausias - kai norisi pilnai uždengti langą vakarui, o dienai visiškai atitraukti užuolaidas ir grožėtis vaizdu. Čia reikės skirti daugiau dėmesio karnizui - jį galima derinti prie rėmo spalvos, kad taptų nepastebimas, arba atvirkščiai padaryti jį akcentinių ir pasirinkti kontrastingos spalvos. Karnizų variantų gali būti labai daug - elektriniai, valdomi su virvute, paprasti arba dekoratyvus.

Alternatyva užuolaidoms

Kartais langai būna tokios konfigūracijos, kai net nė vienas iš ankstesniu paminėtų variantų nėra įgyvendinamas. Arba tiesiog nesinori užuolaidų - tuo atveju puiki alternatyva būtų romenetės. Aišku dažniausiai jų funkcionalumas yra išsaugomas ne iki galo, tai reiškia kad neįmanoma sukelti ir nuleisti kaip įprastai.  Mūsų praktikoje buvo atvejis, kai romanetės buvo pasirinktos tik kaip dekoro detalė ir mes manome, jog jos ne tik sėkmingai uždengia lango erdvę, bet ir puikiai prisideda prie interjero puošnumo.
Interjero dizainerė - Ernesta Rekštienė